Klankschalen

Geschreven door Gerjan in Geen onderdeel van een categorie 19 maart 2014

De harmonische werking van de eeuwenoude Klankschaal

Klankschalen zijn unieke klankinstrumenten die met en harmoniserend geluid de kamer vullen. De schaal is onder vele namen bekend. Van boeddhistische schalen, eetkommen, folklorepotten tot spuitkommen, sterschalen en zingende kommen. Het genoemde rijtje is nog lang niet compleet. We besparen je de rest! Over dit unieke instrument is meer dan genoeg te vertellen, lees de rest hieronder.

Klankschalen

Boeddhistische schalen, eetkommen, offerschalen en slaginstrument

De boeddhistische schalen gaan al een tijdje mee, hun geschiedenis gaat zeker minstens 1000 jaar terug. Ze zijn afkomstig uit de landen in en rondom de Himalaya. Denk aan landen zoals China, India, Tibet, Bhutan en Nepal. In Tibet en Nepal worden ze nog steeds in kloosters gebruikt. In deze gebieden worden de schalen niet alleen op een rituele manier gebruikt, ze dienen ook als eetkommen, offerschalen en slaginstrument.

Helende klankschalen

Een klankschaal is vaak samengesteld uit koper en tin. Doordat ze met de hand zijn geklopt, heeft elke schaal iets unieks. Ze hebben namelijk nooit helemaal dezelfde kleur en formaat. De klankschalen zijn in verschillende formaten te krijgen. Van een kleine 7.2 cm tot een ruime 50 cm.
Door hun specifieke samenstelling creëren de zingende kommen prachtige zuivere en heldere boventonen. Deze tonen zouden een helende werking hebben. Er zijn zelfs speciale helende klankschalen verkrijgbaar.

De energie centra van het lichaam

Tegenwoordig zijn er behalve metalen schalen ook kristallen schalen. De kristallenschalen zijn heel zuiver gestemd en geven elke een andere toon, van A-toon tot #D-toon. Deze kristallen klankschalen zijn met name op de frequentie van de chakra’s, die de energie centra van het menselijk lichaam vertegenwoordigd, gestemd. Anders dan de koperen en tinnen schalen, zijn de kristallen schalen niet met de hand geklopt. Daardoor is het ook mogelijk een toon heel zuiver te stemmen.

Klankschalen binnen de meditatie

Iedere schaal heeft een eigen identiteiten, kwaliteit van toon en doel. Lage tonen zijn traag en blijven lang naklinken, waardoor ze aan de aarde zijn gebonden en vaak zwaar en ingetogen zijn. Hoge tonen stralen juist vrolijkheid en beweeglijkheid uit. Deze tonen wekken tedere gevoelens op. Elke klank roept een bepaald gevoel op. Wanneer je last hebt van bijvoorbeeld stress en andere lichamelijke klachten, kan de trilling van een klankschaal voor harmonie binnen het lichaam zorgen. Doordat de trillingen zorgen deze harmonie, zie je klankschalen vaak terug binnen de meditatie.

Boventoonresonanties, pulserende klanken en een grommende bourdon

Een klankschaal heeft veel boventoonresonanties. Door je klankschaal op een bepaalde manier vast te houden, worden andere resonantiefrequenties overheersender en veranderd de klank. Een goede schaal heeft een pulserende klank, deze golft op en neer in een periodiek ritme. Per klopper kan je pulserende klank beïnvloeden.
Er zijn klankschalen met een snelle aanspreektijd, klank volgt dan meteen na aanslaan. Andere klankschalen krijgen eerst een grommende bourdon. Dit geldt vooral voor klankschalen tot 40 cm, met een dikke rand.

Verschillende manieren, verschillende klanken

Er zijn meerdere manieren die ervoor zorgen dat de klankschaal geluid maakt. De meest voordehand liggende manier is de klankschaal met een slagstok aanslaan. Een andere manier is de stok langzaam om de rand cirkelen, waardoor er een zogenoemde stick-slip effect ontstaat. Dit is een wat subtielere methode. Naast deze twee methodes zijn er nog verscheidene manieren de klankschaal aan te slaan. Per manier geeft de klankschaal een andere klank. Een aantal voorbeelden lees je hieronder.
Wanneer je een bodempje water in de schaal doet, deze vervolgens aanklopt en rustig heen en weer kantelt, maakt de klankschaal een glijdende (of glissandi) toon. Je kunt een klankschaal aankloppen met klanktoevoeging, maar ook rondtollen op een omgekeerde schaal is een methode. Hierbij leg je een grote klankschaal omgekeerd op een doek (of kussen), terwijl je een kleine klankschaal op deze schaal aandraait, tik je de grote klankschaal met een houten stokje aan. Verder kan je de klankschaal aanwrijven met je vingers en aanstrijken met een strijkstok. Zoals je ziet, veel manieren om geluid uit de klankschaal te krijgen.

Kloppers en klanken

Niet alleen de manier waarop je de schaal aanslaat is van belang, waarmee je hem aanslaat is niet minder belangrijk. Een kleine houten kloppertje haalt uit een grote schaal alleen de hoge tonen, terwijl een grote klankschaal heel veel lage, aardende tonen heeft. De kunst is om een passende klopper bij je klankschaal te vinden. De met leer beklede houten kloppers zijn vooral geschikt om de klankschaal aan te wrijven, op deze manier geeft hij een zingende toon. De vilten klopper geeft en zachtere aanslag een daarmee een warmere klank. Zo kan je met elke klopper experimenteren.
Zoals je net hebt gelezen hebben de tonen en trillingen van een klankschaal hebben een harmonische werking op het lichaam. Daarom worden de schalen vaak gebruikt binnen de meditatie. Tonen en trillingen kan je beïnvloeden door verschillende kloppers en methodes van aanslaan. Doordat de klankschalen van tin en koper met de hand worden geklopt, is elke klankschaal uniek in zijn uiterlijk, maar ook in zijn formaat. In de webshop van Patipada kan je veel soorten klankschalen vinden. Van de zuiver gestemde kristallenklankschalen tot de met de hand geklopte schalen.

Patipada heeft een groot assortiment met uiteenlopende klankschalen, klik hier om de klankschalen collectie te bekijken.