Yogamat kopen? Waar let je op?

Geschreven door Gerjan in Geen onderdeel van een categorie 19 mei 2014

Waar moet je op letten bij het kopen van een yogamat?

Samengevat is het bij het kopen van een yogamat erg belangrijk dat je oppast dat je geen dun flubbermatje koopt, dat de yogamat een goede grip biedt, dat je een yogamat met goede lengte koopt (je eigen lengte + zo’n 10 cm) en let ook op het materiaal van de yogamat.
Persoonlijk vind ik de jute yogamatten en de TPE yogamatten prettig en van goede kwaliteit. Vooral de jute yogamatten zien er prachtig uit (mijn smaak).

Yoga mat met goede grip voor stevigheid

Yoga bestaat uit aardig wat balansoefeningen. Wanneer je op een glad ondergrond staat, is uitglijden niet ongewoon. Daarom is een yoga mat een belangrijk onderdeel bij yoga geworden. Door de stroeve ondergrond, glijden je handen en voeten niet weg tijdens de oefeningen. De keuze van een yogamat kan ook afhankelijk zijn van de yogavorm die je beoefent. Daarom adviseer ik ook informatie bij de/een yogaleraar in te winnen.

Dikte van een yogamat

De afmetingen en diktes verschillen per yoga merk en type yoga mat. De dikte van een yoga mat varieert van 1.5 mm tot 1 cm. Het meest voorkomend is 4 mm. De dikkere yogamatten, boven de 5 mm, zijn handig bij bikram, ashtanga en power yoga. Met deze yoga types is extra ondersteuning nodig. Behalve de dikte is de dichtheid nog belangrijker. De dichtheid bereken je door volume door het gewicht te delen. Bij een dichtheid van 0.25 heb je een goedkope (gaat minder lang mee en geeft weinig ondersteuning) Bij een dichtheid van 0.38 of hoger, heb je te maken met een yogamat van goede kwaliteit. De yogamatten met een dikte van 1-3 mm zijn de reis of travel yogamatten, 4-5 mm standaard yogamatten, 6-7 mm studio en pro yogamatten.

Afmetingen van een yogamat

De standaard afmeting van een mat is 180×60 cm, maar ook dit kan per merk en type mag verschillen. Een ideale lengte voor een mat is je eigen lengte + 10 cm. Als je 190 cm bent (of langer) is de standaard lengte van een yoga mat te kort. Een yogamat van 200 cm is vaak ideaal. 200×60 is voor lange mensen, 180×66 cm is extra breed en voor meer ruimte, 215 x 66 is voor lange mensen die extra ruimte nodig hebben.

Juist doordat yoga zo populair is geworden, kan je de matten niet alleen in verschillende lengtes en diktes krijgen. De matten zijn ook in verschillende kleuren te koop. Van licht paarse yogamatten, tot grijze yogamatten.

Yoga

Yoga is de afgelopen jaren aardig populair geworden. Het leert ons om lichaam en geest in balans te brengen. Bij yoga is de ademhaling erg belangrijk, de bewegingen en ademhaling horen synchroon te lopen. Wanneer dat zo is, behaal je een ultiem gevoel van ontspanning. Bovendien is het een goede oefening voor het omgaan met hindernissen in het dagelijks leven.

BEKIJK ONZE COLLECTIE YOGAMATTEN

YOGAMAT